Vrtek a Tydzień Kultury Beskidzkiej

Po návratu z Chorvatska měl soubor Vrtek doslova jen pár dnů na vyprání, znovu naškrobení a nažehlení krojů. V sobotu 27. července v 7.00 hodin ráno totiž odstartoval svou druhou čtyřdenní festivalou pouť. Tentokráte tanečníci Vrtku, za podpory tanečníků seniorského souboru Ischias a doprovodu cimbálové muziky opavské ZUŠ, zamířili na 50. mezinárodní folklorní „Tydzień Kultury Beskidzkiej“.
Po příjezdu do Żywce čekalo členy cimbálové muziky krátké vystoupení v rámci aktu podpisu smlouvy mezi partnerskými městy Opavy a Żywcem. Večer se již celý soubor představil v rámci festivalového programu v zywieckem „Amfiteátru pod Grojcem“.
V neděli, téměř v pravé poledne, při teplotě 38°C, se Vrtek publiku v Żywcu představil ještě jednou, a to půlhodinovým hudebním pásmem na rynku města. Po příjemném osvěžení v řece, kolem které se díky tropickým teplotám sešli snad všichni obyvatelé Żywce, vyrazil soubor na další vystoupení, a to do Wisły, nádherného lázeňského města. I přesto, že samotný program měl nečekaný, téměř dvouhodinový skluz, vystoupení souboru začínalo pár minut před dvacátoutřetí hodinou, ocenilo 40-ti minutové společné vystoupení souborů Vrtek a Ischias příjemně zaplněné hlediště krásného amfiteátru.
Pondělní dopoledne tanečníci i muzikanti využili k načerpání nových sil, které v parných letních teplotách a teplých slezských krojích ubývaly velice rychle. Po odpoledním osvěžení v řece, díky vysokým teplotám nešlo vynechat, vyrazil soubor na třetí, závěrečné vystoupení na TKB. Tentokráte do malebného horského střediska Sczcyrk, kde opět do posledního místa zaplněný amfiteátr tleskal každé předvedené choreografii.
Mezinárodní folklorní festival Tydzień Kultury Beskidzkiej je jedním z nejstarších a nejvíce vyhledávaných folklorních festivalů v Polsku. Proto je soubor Vrtek vděčný, že se této akce mohl zúčastnit, a to díky pozvání Městského centra kultury v Żywci a vydatné finanční podpory Statutárního města Opavy.